eyegl presp - mala

Ugyan az a kontaklencse és a szemüveg recept?

Ha szeretnél szemüveget és kontaklencsét is hordani, külön receptet kell íratni….

A kontaktlencse recept és a szemüveg recept nem ugyan az. Jelentős a különbség, hiszen a szemüveg lencse megközelítőleg 12 miliméterre van a szemtől, míg a kontaktlencse közvetlenül a szem felületén helyezkedik el.

 

 

Mi a különbség a kontaklencse és a szemüveg repet között?

Mint bármilyen szemüveg recept, a kontaktlencse recept is tartalmazza a lencse erősségét, ami korrigálja a fénytörési hibát — legyen az myopia (közellátás), hyperopia (távollátás), és/vagy astigmatism.

      

De attól függően, hogy mekkora fokú a fénytörési hiba és a kotaktlencse típusa, a meghatározott dioptria, amit a kontaklencsénél írnak fel talán jelentősen eltérhet a szemüveg recepttől annak érdekében, hogy a lehető legélesebben lásson.
Továbbáa, a kontaklencse recept tartalmaz további specifikációkat is, amik egy szemüveg recepten nem szerepelnek. Ezeket egy átfogó kontaklencse vizsgálat és próba után lehet meghatározni. A következőket tartalmazza:

Alapgörbület. Ez a mérés határozza meg a lencse hátuljának a méretét. A megfelelő alapgörbület illeszkedik a szemünk szeruhártyájához és egy olyan illeszedést biztosít, ami se nem túl laza se nem szűk.
Átmérő. A lencsék átmérője (DIA) határozza meg a teljes méretet az alapgörbülettel együtt, ami meghatározza hogyan illeszkedik a lencse. A legtöbb esetben a lágy kontaklencsék átmérője 13.5 és 14.5 mm között van, és a kemény gázáteresztő lencséknek (GP) 8.5 és 9.5mm között.
Lencse márka és anyag. A lencsék márkájának és anyagának szintén meg kell lennie határozva a recepten mivel minden egyes anyag különböző fokon engedi át az oxigént (“lélegző”). Ez különösen akkor jelentős, ha meghosszabbított lejáratú kontaklencsét szeretnénk vagy ha alkalomadtán alvás közben rajtunk marad.
Lejárati dátum. Egy Rx kotaklencse általánosságban egy évig érvényes. El kell mennünk a szemorvosunkhoz miután lejárt a receptünk, egy rutinvizsgálatra mielőtt megvennénk a következő lencsét. A szemüvegreceptek előírását állami törvények szabályozzák, és két év után lejárnak. Jogosultak vagyunk rá hogy legyen másolatunk a szemüveg és kontaklencse recepjeinkről. Illegális az orvosunktól ha visszatartja a receptet.

Kérhetünk másolatot a szemüvegreceptünkről egy átfogó szemvizsgálat alkalmával, de a kontaklencse repetet csak akkor írhatja ki a szemészünk, miután végezte rajtunk a lencsepróbát, vagy ha van hozzáférése előző recepthez és egyeztette az illeszkedést a jelenlegi lencsével.

Bárki kaphat kontaktlencsét?

Nem, nem mindenki akinek szüksége van szemüvegre viselhet kontaklencsét sikeresen. Kényelmetlenné is kockázatossá tehetik például a következők a kontaklencse viselést: száraz szemek vagy a szemhéjgyulladás. Még ha ezek a problémák nem is állnak fönt egyes embereknek egyszerűen csak érzékeny a szarhártyájuk és nem tud alkalmazkodni a szemük a lencséhez.

A színezett kontaktlencse receptekről

A kontaktlencse illesztéséhez és a recept felírásához szükséges, hogy érvényes engedéllyel rendelkező szemész szakorvos végezze, még akkor is ha nincs szükségünk látás korrigálásra és csak egy “recept-nélküli” (plano) színezett kontaktlencsét vagy speciális-effektű kontakt lencsét szeretnénk, hogy a szemünk megjelenésén változtassunk.
A kontaklencsék orvosi eszköznek számítanak attól függetlenül, hogy a látásélesség javítása vagy kozmetikai célok miatt használjuk, ezért bármilyen tipusú kontaklencse forgalmazása recept nélkül illegális.

Forrás: www.allaboutvision.com