how glasses correct vision mala

Hogyan korrigálja a szemüveg a látást?

Csak képzelje el milyen lehetett a világ emberek millióinak mielőtt feltalálták a szemüveget. Abban a korban rövidlátóként nem láthattad volna a felhőket, a távoli hegyekes, a madarakat amint repülnek az égen. Napjainkban, a rövidlátók a szemüvegnek köszönhetően ugyan úgy látnak, mint a normális látással rendelkezők….

Kezdjük egy nagyon egyszerű példával: Azért látunk, mert a szemünkön áthalad a fény és kivetül a retinára, ami annyira érzékeny mint egy kamera. Egyértelmű, hogyha a fény a retina elé vagy mögő vetül, akkor nem látunk élesen. Ezért a szemünkben van egy lencse ami megtöri a fényt így az a megfelelő helyre esik.

Amikor a jó szem egy távoli tárgyat néz, a kép mindig a retinára esik. De amikor ugyanez a szem egy közeli tárgyra néz, 5 méteren belül, akkor a kép a retina mögé fog esni. Ezért a lencse alkalmazkodik, ami azt jelenti hogy egy bizonyos izomcsoport zsugorodik, ezáltal megváltoztatja a lencse alakját. Ennek következetében a kép a retinára fog esni és tisztán fogjuk látni a tárgyat.

Két dolog van, ami a lencsének ezt az alkalmazkodó képességét blokkolhatja. Először is, ahogy öregszünk a lencse veszít rugalmasságából. Már nem fognak tudni a lencsék olyan jól formálódni, hogy a kép élességét korrigálni tudják. Másodszor, vannak olyan emberek akik úgy születnek, hogy túl rövid vagy hosszú a szemgolyójuk. Azok az emberek akiknek a szemgolyója túl rövid, azok a távollátók. Jól látják a távoli dolgokat, viszont a lencséknek nagyon kell alkalmazkodni, amikor közeli tárgyakat néznek. Van, hogy a lencse nem képes eléggé alkalmazkodni ahhoz, hogy jó képet kreáljon a retinán. Emiatt kell ezeknek az embereknek szemüveget hordaniuk. A szemüveglencse képes korrigálni a szemlencse hibáját. A szemüvegen keresztül jön létre a kép a retinán, így a szemnek nem is kell alkalmazkodni.

A rövidlátó embereknek túl hosszú a szemgolyójuk. A kép a retina előtt keletkezik és teljesen homályos – ami ellen a rövidlátók semmit nem tehetnek. Ha az izmok szorongatásával próbálkozunk, akkor a kép csak még messzebb kerül. Itt is a szemüveglencse fog segíteni, hogy a kép a megfelelő helyre kerüljön a retinán, és éles legyen a kép.

 

Forrás: www.kako.hr